Lean Management: Kunst of Kunde?

Op 20 November zal ik in het Conference Center High Tech Campus spreken op een mooi Lean-event dat door Jeroen de Mast (Holland Innovative) wordt georganiseerd. Ik zal daar vooral ingaan op het ontwikkelen van een infrastructuur voor het succesvol toepassen van Lean en het ontwikkelen van cultuur en leiderschap om continu te verbeteren.

De basis van mijn presentatie komt uit het boek Lean Leiderschap.

Lean leiderschap – leidinggeven aan continu verbeteren. 

Lean blijkt in de praktijk lastiger in te voeren dan gedacht. Ondanks de vele succesverhalen over snelle implementaties vragen steeds meer leidinggevenden zich af: waarom komt er zo weinig uit? Meest waarschijnlijke oorzaak: gebrek aan Lean leiderschap! Lean leiderschap zorgt ervoor dat de Lean-principes, een Lean-infrastructuur, een Lean-cultuur van continu verbeteren en het gebruik van verschillende Lean-instrumenten op elkaar zijn afgestemd en juist worden toegepast in de organisatie.

Bestel het boek bij managementboek.nl

Lean Leiderschap is een essentiële schakel in het succesvol realiseren van de Lean organisatie. De kracht van Lean Leiderschap is paradoxaal: hard en zacht. Het gaat om het vinden van de juiste balans tussen de analytisch-rationele benadering (hard, technieken, processen) en de synthetisch-intuïtieve aanpak (zacht, omgaan met mensen) van leidinggeven. Dit boekt helpt in het vinden van de juiste balans tussen harde en zachte aansturing.

Dit boek maakt onderscheid in Lean Leiderschap van het topmanagement, middelmanagement, operationeel management (teamleiders) en projectmanagement (Lean coaches/Sensei) en bijbehorend leiderschapsgedrag.

Programma

12.30–13.00 Ontvangst

13.00–13.15 Welkom Dagvoorzitter

13.15–14.00 Ondersteunende infrastructuur voor een  succesvolle invoering van Lean

  • Prof.dr.ir. Marcel van Assen – TIAS School for Business and Society, OpX Consultants

14.00–14.45 Lean New-Product Development: Factory Physics in productontwikkeling?

  • Prof.dr. Jeroen de Mast – Holland Innovative

14.45–15.15 Netwerkpauze

15.15–16.00 Vijftien jaar Lean in de zorg: van verspilling naar waarde

  • Relinde de Koeijer – Turner

16.00–16.45 Extended Lean – Een supply-chain perspectief

  • Prof.dr. Jack van der Veen – Nyenrode Business Universiteit

16.45–17.05 Afsluiting – Discussie en vragen aan de sprekers

17.00– Einde Netwerkborrel

Inschrijven op de HI-site

Een Lean programma bouwen op inzichten uit 25 jaar onderzoek en praktijk

Vele organisaties omarmden in de afgelopen decennia Lean Manufacturing, Lean Thinking en Lean Management. Het gedachtegoed is standaard geworden, en we zijn nu in het post-Lean tijdperk. Implementaties in de jaren 1990 en 2000 legden veel nadruk op tools en technieken. Consultants en idealisme dreven zulke initiatieven meer dan wetenschappelijke inzichten. Maar wat is er nodig om van een Lean programma een succes te maken?

Lean in Nederland is meer dan 25 jaar oud en we kunnen nu bouwen op inzicht in wat werkt en wat niet. Sprekers die Lean kennen vanuit de praktijk maar ook vanuit de wetenschap vertellen hoe succes afhangt van de samenhang tussen bundels van werkwijzen, en welke ondersteunende infrastructuur Lean nodig heeft om resultaten te bereiken. Sprekers laten bovendien zien hoe de essentiële principes van Lean vertaald worden naar toepassingen van deze tijd: in de gezondheidszorg, productontwikkeling en supply-chain.

Bent u verhinderd op 20 november, maar u wilt wel meer leren over dit onderwerp? Schrijft u zich dan in voor de masterclass Lean Leiderschap.

Masterclass Lean Leiderschap

 

About Marcel van Assen

Marcel van Assen (1969) is adviseur bij OpX Consultants BV en oprichter/trainer van het OpX-Instituut. Daarnaast is hij hoogleraar Operational Excellence bij Tias (School for Business & Society).

Marcel van Assen is co-auteur van een groot aantal artikelen en boeken, waaronder i) Operational Excellence. Van industrie tot dienstverlening, ii) Operational Excellence nieuwe stijl—implementatie, instrumenten en modellen voor een excellente bedrijfsvoering, iii) Praktijkboek Supply Chain Management, iv) Key Management Models, v) Het Groot Managementmodellenboek, vi) Het ManagementWetboek, vii) Strategische Conversatie & viii) Reconfigurations of chains and networks.

Speak Your Mind

*