Perspectieven op Lean

Bij veel organisaties staat Lean hoog op de agenda. Niet verwonderlijk, want efficiëntie en effectiviteit zijn een must voor elke organisatie. Degenen die met Lean aan de slag zijn gegaan, melden dat verbeterworkshops succesvol zijn uitgevoerd en zichtbare verspillingen geëlimineerd. Vaak heeft men kosten weten te besparen en wordt ook de klant sneller en beter geholpen. Lean wordt dan ook gezien als dé oplossing voor operationele, organisatorische problemen. Voorstanders dichten grote voordelen toe aan Lean: een gemiddelde kostenreductie van 40%, productiviteitsverbetering van 57% en doorlooptijdverkorting van 70%. Maar hoe obese kun je als organisatie eigenlijk zijn? Wat deed het management al die tijd daarvoor dan?

Lean is dus hip, en voor sommigen wellicht zelfs een hype. Tijdens een seminar over leiderschap voor topmanagers sprak ik in de pauze een RvT-lid van een organisatie waar het bestuur nu ook wel eens aan Lean wilde gaan doen. Er zat nog wel wat waste in de organisatie. Ik kreeg al gauw de indruk dat het ging om een zoveelste besparingspoging; iets wat tot op heden kennelijk niet of onvoldoende gelukt was. Is Lean dan een panacee voor mismanagement en slecht leiderschap? Of gewoon een goed voorbeeld ‘hoe het niet moet’ in een te ontwikkelen boek over lean leiderschap, want wat we inmiddels wel weten: Lean succes vergt sterk Lean Leiderschap.

In het artikel ‘Everybody’s jumping on the Lean bandwagon, but many are being taken for a ride’ (Industry Week, maart 2008) stelt Pay dat veel organisaties voortvarend met Lean starten, maar na het behalen van de quick wins niet goed weten hoe ze de grote besparingen moeten realiseren, laat staan dat ze precies weten hoe ze Lean moeten borgen in hun organisatie. Tijdens bedrijfsbezoeken krijg ik vooral vragen als: Waarom komt er zo weinig uit? Doen we wel de juiste dingen? Hoe houden we het vliegwiel gaande? Hoe geven we ons Lean-programma weer een impuls? Hoe krijg ik mensen in de lijn mee? Hoe houd ik het topmanagement betrokken/gemotiveerd als resultaten op zich laten wachten? Meest waarschijnlijke oorzaak: gebrek aan lean leiderschap! En het gebruik van verschillende definities van Lean. Vanuit welk perspectief ziet u Lean?

Geinteresseerd? Lees het artikel Perspectieven op Lean (789 downloads)