Toezicht houden

header-logo-gorenje

Van 2010 – 2014 was ik lid van de Raad van Commissarissen van Gorenje, een Sloveense beursgenoteerde onderneming en een van de grootste producenten van witgoed in Europa met de merken als Gorenje, Mora, Atag, Pelgrim, Asko, Upo, Etna, Körting and Sidex. De Gorenje Groep omvat 88 bedrijven waarvan er 66 buiten Slovenië opereren. In 2011 bedroeg de omzet bijna € 1,4 miljard en had de onderneming ruim 11.000 werknemers.

Het grote dilemma waar bedrijven in de hypercompetitieve global whitegoods markt mee worstelen, is het gelijktijdig realiseren van rendementsherstel door Operational Excellence, marktgerichte innovatie én customer-intimacy strategieën. Binnen het two-tier bestuursmodel van Gorenje (en de manier van werken op de Balkan) heb ik geprobeerd me als RvC-lid niet te beperken tot louter supervisie, maar ook invulling te geven aan de adviesfunctie en de netwerkrol. Dit door op te treden als sparringpartner en coach van de directie, met name over de onderwerpen strategie-implementatie, Operational Excellence en innovatie (roadmapping) – onderwerpen die hoog horen te staan op de agenda’s van elk management & supervisory board.

Mijn stijl als toezichthouder laat zich omschrijven als onafhankelijk, kritisch, doorvragend, soms confronterend (maar altijd respectvol), coöperatief, jong en dynamisch, recht-door-zee, met gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen.